Novinky

Výsledky ankety "Panelisti panelistom"

Výsledky ankety "Panelisti panelistom"

V decembri sme Vás oslovili s charitatívnou anketou, v ktorej ste mohli nominovať nejakú zbierku, organizáciu, jednotlivca, ktorým by ste chceli pomôcť. A teraz Vám prinášame výsledky tejto ankety a 4 nové charitatívne zbierky, ktoré v nadchádzajúcich dňoch zaradíme do našej ponuky a Vy im budete môcť odosielať svoje oplátky.

V decembri ste mali možnosť nominovať charitatívne zbierky a organizácie, na ktoré by ste chceli v tomto roku prispievať svojimi oplátkami. Nominácie na zbierky nám poslalo neuveriteľných 4 538 z Vás. A aj keď nám to množstvo odpovedí výber trochu skomplikovalo, ďakujeme, že ste tak skvelí a osudy iných Vám nie sú ľahostajné.

Nominovať len 7 z nich nebolo vôbec jednoduché, napriek tomu veríme, že Vás vybrané príbehy oslovili a našli ste si medzi nimi svojich favoritov. V druhej časti tejto ankety, ktorá prebiehala na prelome januára a februára svoj hlas niektorej z vybraných zbierok poslalo až 5 830 z Vás. Pôvodne sme plánovali zaradiť 3 nové zbierky, nakoniec sme sa ale rozhodli, že Váš obrovský záujem si zaslúži, aby sme zaradili 4 príbehy, ktoré získali najviac Vašich hlasov.
Druhá časť ankety prebiehala v dvoch krokoch, kedy ste si najskôr mohli prečítať jednotlivé nominované príbehy a zaznačiť, či Vás daný príbeh oslovil. Na konci ankety ste mohli zo všetkých nominovaných zbierok, ktoré Vás oslovili vybrať len jednu, ktorej ste dali svoj hlas.

Najviac Vašich hlasov získali tieto štyri príbehy a veríme, že im príspevky, ktoré budú mať možnosť získať od našich členov, aspoň čiastočne pomôžu a prinesú viac svetla a radosti do ich neľahkých dní.

1. OZ SVETIELKO NÁDEJE

Toto OZ nominoval Lukáš, ktorý je členom Slovenského národného panelu od mája 2023. V občianskom združení Svetielko nádeje má na starosti okrem iného aj dobrovoľníctvo a zbierky. Svetielko nádeje je zamerané na zlepšenie kvality života detí a mladistvých s onkologickým alebo iným vážnym ochorením, najmä pre deti Banskobystrického a Žilinského kraja. Pri tejto práci sa Lukáš pravidelne stretáva so smutnými príbehmi a uvedomuje si, ako veľmi je dôležité urobiť všetko pre to, aby osudom skúšané deti prežívali svoje dni menej bolestne, veselšie a zmysluplne. Pomôcť môžete i vy. Nominujte Svetielko nádeje a prispievajte na ich aktivity svojimi oplátkami.
Svetielko nádeje oslovilo v prvej časti ankety až 4 790 členov, ktorí sa zapojili (86 %). Svoj jediný hlas im dalo 2 028 , získali tak 35 % všetkých hlasov a prvé miesto v našej ankete. Nie je prekvapením, že im patrí takmer 40 % zo všetkých hlasov z Banskobystrického regiónu, kde má tato OZ skutočne veľmi silnú podporu.

2. JEDEN RODIČ - nezisková organizácia

Marta z Levoče je členkou Slovenského národného panela od februára 2021 a rozhodla sa nominovať neziskovú organizáciu Jeden rodič.
Ako nám napísala, v živote má obrovské šťastie, pochádza z úplnej rodiny, teraz má tú svoju, manžela a dvoch synov. Jej slovami: „Chcem pomôcť niesť balvan, ktorý majú na svojich pleciach „jednorodičia“, či už finančne, psychickou podporou, vyjadrením solidarity alebo darom cez Slovenský národný panel. Myslím, že je to skvelá možnosť pre nás, členov SNP pomôcť niekomu, kto to naozaj potrebuje.“
Na Slovensku neexistuje komplexná podpora jednorodičovských rodín a organizácia JEDEN RODIČ vznikla, aby túto medzeru vyplnila, pomáha jednorodičovským rodinám získať podporu a uľahčiť im ich ťažkú životnú situáciu. Podporiť ich môžete aj vy ak budete za nich hlasovať a prispievať im získanými oplátkami.

Nezisková organizácia Jeden rodič oslovila 3 889 hlasujúcich členov panela (70 %). Z toho 1 015 jej dalo svoj hlas (17 %). 67 % hlasov im prišlo od žien a najviac "fanúšikov" majú v Prešovskom regióne. Vďaka tejto silnej podpore získali druhé miesto.

3. OZ OČAMI PSA

Ján z Liptovského Mikuláša je členom Slovenského národného panela od júna 2019. Ako viacerí z vás, aj on nominoval Občianske združenie Očami psa z Liptovského Mikuláša. OZ Očami psa sa denne a intenzívne venuje pomoci zvieratám, hlavne psíkom, ale občas, keď sú kapacity, tak aj iným napr. mačičkám. Kapacity sú bohužiaľ naplnené väčšinou na hranici únosnosti. Keďže je problém umiestniť toľko psíkov na adopciu na Slovensku, spolupracujú aj s nemeckým OZ a darí sa im umiestniť psíkov a zabezpečiť im krajší život do rodín aj do Nemecka. Ján nám napísal, že si tu s priateľkou adoptovali psíka menom Vĺčko pred piatimi rokmi a zaslal nám i jeho fotku. „Úžasnejšieho a vďačnejšieho psíka nepoznám. Každý deň s ním je dar. Vzhľadom k veku už ho trochu šetríme, ale užili sme si a užívame neskutočne krásnych výletov a prechádzok.“
OZ Očami psa sa stará od odchytené, nájdené a zranené zvieratká na Liptove aj za hranicami regiónu. V tomto útulku a karanténnej stanici nájdeme psích seniorov, šteniatka, ale ja hendikepované psíky, s ktorými sa pracovníci útulku snažia vybudovať vzťah založený na navrátení dôvery v človeka. Vaše príspevky budú určené na veterinárnu starostlivosť, nákup krmiva, deky, misky, hračky, obojky a mnoho ďalších potrebných pomôcok. Pomôcť im môžete adoptovaním psíka, materiálne, fyzicky ak budete za toto združenie hlasovať, tak aj odoslaním svojich oplátok.

OZ Očami psa oslovilo celkovo 3 289 (58 %) z Vás, rozhodujúci hlas im však 798 (14 %). Takmer polovica hlasov (45 %) im prišla od mladých ľudí vo veku 15-34 rokov a vďaka nim skončili na treťom mieste.

4. SLOVENSKÉ HEMOFILICKÉ ZDRUŽENIE

Toto je obrázok 7 ročného Alexka z Nitry, ktorý sa narodil s poruchou zrážania krvi – hemofíliou. Je to genetická choroba, ktorá spôsobuje nedostatočnú tvorbu faktora, ktorého nedostatkom sa krvácanie nezastaví. U detí ako Alex je potrebné sledovať každú modrinku, každé buchnutie či škrabanec. Okrem potreby pichať si faktor do žily cca 3-4 krát týždenne to prináša aj ďalšie obmedzenia. Zatiaľ čo iné deti si kreslia traktory a roboty, Alex kreslí sanitku a striekačku. Je to hrdý, ako to sám nazýva „samopichač“. A má byť načo! Kto z nás by si v jeho veku trúfol sám pichnúť injekciu do žily a to takmer každý druhý deň? Slovenské hemofilické združenie nominovala Alexova teta Petra, ktorá je členkou panelu od júna 2021, ale tiež jeho prastrýc Vladimír. SHZ okrem mnohých iných aktivít usporadúva tiež letný tábor hemofilikov, kde sa nielen rodičia, ale aj deti od určitého veku učia ako si pichnúť faktor, ako postupovať v prípade krvácania a zranenia a ako predchádzať komplikáciám. Ak chcete prispieť na ešte radostnejšie letné zážitky deťom ako je Alex, venujte im svoje oplátky.
Alexov príbeh zaujal 4 130 panelistov (74 %), svoj hlas mu dalo 672 (12 %). Najviac hlasov si získal u členov s VŠ vzdelaním (46 %) a až tretina hlasov mu prišla z východného Slovenska.

Ďakujeme všetkým, ktorí sa do ankety prihlásili a tiež všetkým, ktorí už teraz prispievajú a tiež budú prispievať svojimi oplátkami na dobrú vec. O darovaných čiastkach Vás budeme ako štandardne informovať v Newsletteroch, na našom webe a sociálnych sieťach a taktiež sa Vám budeme snažiť prinášať aj spätnú vazbu, za akým účelom boli investované čiastky, ktoré vybraným charitatívnym projektom odošleme.

‹ Späť

Zverejnené na 18. 2. 2024, 12:13:04