Novinky

MDŽ si pripomína väčšina z vás

MDŽ si pripomína väčšina z vás

V krátkej ankete, ktorá prebiehala na prelome januára a februára 2024, a ktorej sa zúčastnilo celkom 10 512 respondentov Európskeho národného panela, nás zaujímalo, koľko z Vás si aj tento rok pripomenie 8. marca sviatok Medzinárodného dňa žien.

Na téma MDŽ jsme sa opýtali v piatich krajinách ENP, a to na Slovensku (N2607), v Poľsku (N1060), v Maďarsku (N1242), v Bulharsku (N2954) a v Rumunsku (N2649).

Až 82 % z Vás uviedlo, že na tento sviatok tento rok nezabudnú a určite ho nejakým spôsobom pripomenú, alebo ho dokonca v tento deň oslávia. Najviac darčekov a pozornosti môžu očakávať rumunské ženy, kde si tento sviatok plánuje pripomenúť až 92 % opýtaných rumunských panelistov. Naopak najmenej je sviatok MDŽ populárny na Slovensku, si ho plánuje pripomenúť len 73 % opýtaných.
V Bulharsku si tento rok pripomenie 82 % členov panelu, ktorí sa tejto ankety zúčastnili, v Maďarsku 81 % a v Poľsku 79 %. Výrazne častejšie si ho pripomenú respondenti s VŠ vzdelaním (86 %).

Mnohí si myslia, že tento sviatok k nám prišiel z "východu". Opak je však pravdou. História tohto sviatku je spájaná so začiatkom 20. storočia a hnutím za volebné právo žien. Údajne prvú oslavu Dňa žien usporiadala Americká socialistická strana 28. februára 1909 v New Yorku. Tento významný deň vznikol ako nástroj hnutia za práva žien s cieľom obrátiť pozornosť na otázky rovnoprávnosti, práv na reprodukciu, násilie a bezprávie páchané na ženách. Zo začiatku nebol dátum pevne stanovený a oslavoval sa v rôzne februárové a marcové dni. Dátum 8. marca sa ustálil až po prvej svetovej vojne.

Názor, že tento sviatok je prežitok a je to už zabudnutý "komunistický" sviatok, ktorý by sa už nemal pripomínať, sú iba 2 % opýtaných respondentov. Naopak viac ako 4/5 sú toho názoru, že ženy si svoj významný deň v roku zaslúžia, a preto by sa oslavovať mal.

Pokiaľ ide o to, koho máte v pláne v tento deň najčastejšie potešiť kvetmi alebo drobnou pozornosťou, najčastejšie ste zmienili najdôležitejšie ženy v našom živote - matky, uviedlo ich až 70 % opýtaných. So svojou manželkou/partnerkou bude oslavovať 32 % respondentov, pokiaľ ide o mužov, uviedlo to až 65 % opýtaných mužov. Na zvýšenú pozornosť sa v tento deň môžu tešiť aj dcéry (25 %), babičky (24 %), sestry (23 %), svokry (22 %), a dokonca aj niektoré kolegyne/nadriadené (12 %). Tento pekný zvyk na pracovisku je najpopulárnejší v Poľsku (15 %) a v Rumunsku (14 %).

Zdroj:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Mezin%C3%A1rodn%C3%AD_den_%C5%BEen
‹ Späť

Zverejnené na 7. 3. 2024, 18:01:13